Reunió de la Comissió de selecció i tractament documental, MAC 2008

985

La segona trobada de l’Observatori permanent d’Arxius i Televisions Locals va tenir lloc en el marc del Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC), a Granollers, el 29 de maig del 2008.

Integrants
? Pau Saavedra, Arxiu Municipal de Girona. psaavedra@ajgirona.org
? Cinta Pujal, Arxiu Nacional d’Andorra. Cinta_pujal@govern.ad
? Teresa Cardellach, Arxiu Municipal de Terrassa. Teresa.Cardellach@terrassa.cat
? Pep Andreu, TV Mataró. pepandreucat@hotmail.com
? Roser Rodríguez, Arxiu de Granollers rrodriguez@ajuntament.granollers.cat
? Isabel Pardo, Arxiu Històric de Sabadell ipardo@ajsabadell.cat
? Tomeu Mas. Barcelona TV. bmas@barcelonatv.com
? Adela Pujolà, XTVL. apujola@xtvl.tv (coordinació de la comissió)

Després de les presentacions dels assistents s’inicia la sessió posant de manifest que la conservació ha des ser una part important del treball al que s’ha de dedicar aquesta comissió. L’Arxiu de Sabadell exposa el seu cas explicant que acaben de rebre el fons d’una televisió privada, la primera que havia emès a Sabadell els anys 80. Aquest fons és en suport analògic, format VHS i es troba infectat per fongs. El tractament de conservació en els formats audiovisuals ha de ser un dels temes en els que s’ha de centrar la comissió, aportant informació i proposant instruments de conservació preventiva. Es conclou en aquest particular que la Conservació ha de ser un dels temes clau a tractar en aquesta comissió.

L’altra qüestió prioritària és la Selecció. Totes les entitats televisions i arxius presenten dubtes en la decisió de què és el que cal guardar i què no. Les necessitats d’una televisió no són les mateixes que les d’un arxiu i el material que produeixen les televisions esdevindrà patrimoni cultural d’una comunitat per tant, cal trobar criteris prou objectius com per què tothom pugui desenvolupar la seva feina però al mateix temps garantir la conservació de cara al futur. En aquest particular es convé fer una relació de què es produeix, com es produeix i, de tot això què és el que es guarda. Partint de la normativa que proposa la FIAT i altres normes o recomanacions que puguem identificar, farem una recomanació de què cal conservar i què és el que es pot eliminar. A llarg termini i com a objectiu final voldríem sol•licitar l’avaluació d’una sèrie de materials prop la Comissió d’Avaluació Documental (CAD).

El tercer tema clau identificat és la Descripció. El nivell de descripció dels documents audiovisuals d’una televisió no és el mateix que el d’un arxiu, es tracta en aquesta comissió d’identificar els camps prioritaris i proposar diferents nivells de descripció. Pel que fa al sistema informàtic que relacioni les dades amb els diferents documents es pot demanar la col•laboració de la comissió tècnica.

S’acorda doncs treballar per a la selecció, descripció i conservació dels materials audiovisuals.

Conclusions de la reunió i repartició de tasques:

1. Cada membre de la comissió elaborarà un llistat amb tot el material que hi ha a la seva televisió/arxiu: el que es produeix i el que es conserva. L’objectiu és tenir una visió global dels diferents tipus de material que es poden trobar en una televisió. Aquest serà el punt de partida sobre el qual s’establiran pautes per la tria de materials. Es buscaran les recomanacions dels organismes internacionals.

2. Cada membre de la comissió farà un llistat dels camps de descripció que conté cadascuna de les fitxes de l’arxiu. La Cinta Pujal i l’Adela Pujolà s’encarregaran de cercar quines són les recomanacions que fan els organismes internacionals com ara la FIAT i l’ICA alhora d’establir els diversos nivell de descripció dels materials en funció de les necessitats de reutilització i conservació.

3. Organització i conservació del material audiovisual. La Isabel Pardo i la Teresa Cardellach s’encarregaran de veure en quins casos i com es conserva el material addicional (escaletes, scripts, dossiers de premsa, etc…). Recavaran informació respecte a temes de conservació preventiva i establiran paràmetres per definir què es fa amb els suports originals un cop les imatges han estat digitalitzades.

4. La propera reunió de la comissió es farà la segona setmana de setembre del 2008 on es presentaran els primers resultats

Publicat dins de Documents de gestió

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.