El 27 d’octubre és el dia declarat per la UNESCO com a Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual. Per commemorar aquesta efemèride, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), conjuntament amb el Museu del Cinema de Girona i en col·laboració amb el Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), han elaborat una nova cronologia dels mitjans audiovisuals en format desplegable, enguany dedicada a la gravació del so.
Aquest és la cinquena d’una sèrie que va començar, ara fa tres anys, amb la voluntat d’oferir una visió global de l’evolució tecnològica dels mitjans audiovisuals i de la seva relació amb el patrimoni documental conservat en els arxius, tant des del punt de vista del seu impacte mundial, com de la seva repercussió en el nostre entorn més proper. Des de 2007, i coincidint amb aquesta data, s’ha presentat cada any un nou desplegable (a excepció del primer any que se’n van presentar dos) fins a completar un total de cinc: “Fotografia” (2007), “Imatge en moviment” (2007), “Cinema amateur” (2008), “Televisió i vídeo” (2009) i “Gravació del so” (2010).
El nou desplegable conté, en una de les seves cares, una sèrie de fotografies que il·lustren la relació dels mitjans de gravació i difusió del so amb la vida social, cultural o econòmica de la ciutat. Per citar alguns exemples, podem veure la primera emissió de ràdio feta per EAJ 38 Ràdio Girona, l’any 1933; els primers aparells de ràdio que es van comercialitzar a la ciutat, a la Fira Comercial del mateix any, o el concurs “Ràdio Escolar” de 1969, a la Casa de Cultura. En l’altra es pot consultar la cronologia dels fets més rellevants en l’evolució de la tecnologia de l’enregistrament sonor, des del fonògraf d’Edison fins a l’àudio digital.
La declaració del 27 d’octubre com a Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual va ser aprovada en la 33a Conferència General de la UNESCO celebrada a París l’any 2005, amb l’objectiu de promoure la salvaguarda i preservació de tot aquell patrimoni cultural generat en l’àmbit de la indústria cinematogràfica, els mitjans de comunicació de ràdio i televisió, la producció musical, el cinema amateur, el videoart, o qualsevol altra manifestació audiovisual enregistrada en un suport documental. L’elecció d’aquesta data no era casual, ja que aquell mateix dia de l’any 1980 s’havia aprovat, en la Conferència General celebrada a Belgrad, la “Recomanació per la salvaguarda i preservació de les imatges en moviment”, el primer text que declarava la importància històrica i cultural dels documents audiovisuals i establia els primers passos per a la seva preservació.
El desplegable es pot consultar en versió paper i també en la versió digital a la web del CRDI
http://www.girona.cat/sgdap/cat/dia_patrimoni_audiovisual.php