Acta de la reunió de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals de 4 de novembre de 2013

Comentaris tancats a Acta de la reunió de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals de 4 de novembre de 2013
 • Lloc: Girona
 • Dia: 4 de novembre de 2013
 • Hora: de 10 h a 14.30 h
 • Assistents: 24 persones representant 16 organismes i institucions
 • Joan Boadas. Ajuntament de Girona. CRDI
 • David Iglésias. Ajuntament de Girona. CRDI
 • Pau Saavedra. Ajuntament de Girona. CRDI
 • Lluís-Esteve Casellas. Ajuntament de Girona. SGDAP
 • Roser Rodríguez. Arxiu Municipal de Granollers
 • Pepi Rafel. Televisió del Clot
 • Rudi van der Ploeg. Televisió del Clot
 • Joaquim Daban. Arxiu Municipal de Lloret
 • Jaume Camprubí Roca. ADAG de Granollers Audiovisuals
 • Joan Soler i Jiménez. Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya
 • Jordi Piqué Padró. Ajuntament de Tarragona. Servei d’Arxiu i Documentació Municipal
 • Marta Pérez. Ràdio i Televisió d’Andorra
 • Montse Serra. Ràdio i Televisió d’Andorra
 • Jordi Morgades Albiol. RTVVilafranca
 • Eduard Pons. Televisió de Girona
 • Adela Pujolà. Xarxa Audiovisual Local
 • Judit Aparicio. Xarxa Audiovisual Local
 • David González. Arxiu Històric de Sabadell
 • Joan Comasòlivas. Arxiu Històric de Sabadell
 • Teresa Cardellach. Arxiu Municipal de Terrassa
 • Susanna Vela. Arxiu Nacional d’Andorra
 • Miquel Térmens. Universitat de Barcelona
 • Sergi Alonso. Maquimpres
 • Àlex Quiles. Maquimpres

Presentació

Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) dona la benvinguda als assistents a la 6a trobada anual de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (en endavant OPATL). Joan Boadas parla de la creació de l’OPATL i de com entre els seus objectius està el de contribuir a la preservació d’un patrimoni audiovisual que és ingent a causa de la proliferació de televisions locals a Catalunya en els dues darreres dècades del segle passat. Recorda que segons les dades de l’última enquesta recollida aquest patrimoni s’estima en 140 mil hores i que una part d’aquest patrimoni està en risc de desaparèixer.

Joan Boadas també fa balanç dels compromisos adquirits per l’OPATl en la seva darrera trobada anual a Andorra la Vella i recorda que d’aquests compromisos no s’ha complert cap.

Susanna Vela, cap de l’Arxiu Nacional d’Andorra, posa en valor la feina realitzada per l’OPATL en els seus 5 anys de funcionament i reclama més optimisme per part de tots aquells que han col·laborat en aquesta iniciativa. D’altra banda confirma el compromís de l’ANA per seguir apostant per l’OPATL.

Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya es mostra convençut de la utilitat de l’OPATL i creu que ha de servir per donar l’alerta sobre la necessitat d’establir polítiques públiques en aquesta matèria.

A continuació cadascun dels assistents es presenta a si mateix.

Experiències i comunicacions

Miquel Térmens, professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, fa la presentació “Indicacions per fer sostenible la preservació dels arxius audiovisuals”. En aquesta presentació Miquel Térmens analitza quins són els factors que han de tenir en compte els arxius audiovisuals a l’hora de planificar la seva estratègia de preservació digital i analitza les diferents opcions tecnològiques que existeixen en l’actualitat.

Sergi Alonso, representant de l’empresa Maquimpres, presenta el software de gestió documental Fotoware i les solucions Fotostation i Fotoweb, així com el mòdul de gestió de vídeo Viarchive i l’eina per a la millora de la imatge Colour-Science.

Jordi Piqué, cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona presenta l’experiència “La recuperació de la primera televisió municipal de Tarragona”. TVMT va ser la primera televisió local que va emetre a Tarragona i ho va fer durant les festes de Santa Tecla de l’any 1985 i l’any 1986. Jordi Piqué parla de com el el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal va recuperar la documentació de la TVMT i presenta un audiovisual sobre aquesta aquesta experiència.

Debat

Pau Saavedra, tècnic d’arxius del CRDI dona a conèixer l’enquesta elaborada conjuntament amb David González, de l’Arxiu Històric de Sabadell, amb l’objectiu que sigui enviada a les televisions locals i als arxius de Catalunya i Andorra.

Joan Boadas proposa que l’OPATL faci una declaració sobre l’estat del patrimoni audiovisual de les televisions locals i que sigui enviada a la Subdirecció General d’Arxius de la Generalitat.

Adela Pujolà, documentalista de la Xarxa Audiovisual Local, parla de la necessitat de definir una estratègia per a l’OPATL i es qüestiona si aquest ha de ser només un fòrum d’intercanvi d’experiències i coneixements o si hauria d’anar més enllà i crear, per exemple, un repositori comú on emmagatzemar els arxius de vídeo digital de les televisions locals.

Joan Boadas replica que l’OPATL ha de servir per alertar l’Administració de la necessitat de vetllar per la preservació d’aquest patrimoni però no pot dur a terme determinades accions com la de crear un repositori comú.

Joan Soler creu que l’OPATL ha de ser un espai de denúncia i proposa crear un producte audiovisual on es posi de manifest el risc en què es troba aquest patrimoni.

Joan Boadas proposa la creació d’una plataforma comuna on fer difusió dels arxius de les televisions locals de Catalunya i Andorra a l’estil del portal Euscreen (Catscreen, Andscreen).

Pepi Rafel comenta que les televisions de districte de Barcelona i molt concretament la que ella dirigeix que és la Televisió del districte Clot-Sant Martí, es troba en un perill real de desaparèixer i fa una crida a l’OPATL perquè defensi la continuïtat d’aquestes televisions. Pepi Rafel es queixa de l’actitud dels responsables polítics.

Susanna Vela incideix en la feina realitzada per l’OPATL i parla de la necessitat d’acabar els documents iniciats pels diferents grups de treball sobre temes arxivístics com ara la valoració i selecció dels documents, la catalogació, la digitalització, etc.

Teresa Cardellach, de l’Arxiu Municipal de Terrassa i en representació també de Canal Terrassa TV, defensa l’existència de l’OPATL i argumenta que alguns dels documents que s’han elaborat han servit de base als treballadors de Canal Terrassa TV per dur a terme les tasques de preservació de l’arxiu de la televisió.

Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu Històric de Sabadell, creu que és prioritari definir les necessitats dels arxius de les televisions locals per poder anar amb un informe a l’Administració i ser capaços d’identificar què és el que es pot perdre i quins mètodes es poden emprar per evitar-ho. Joan Comasòlivas parla també d’elaborar algun producte que sigui d’interès per als polítics.

Joan Boadas remarca que per a definir aquestes necessitats cal rebre abans els resultats de l’enquesta.

David González parla de la necessitat d’organitzar el corpus teòric que ha creat l’OPATL en els seus 5 anys de funcionament en una sèrie de documents que siguin fàcils de consultar.

Miquel Térmens s’ofereix per a realitzar les tasquests d’edició d’aquests documents.

Joan Soler diu que en el cas que es produeixi el tancament d’una televisió local i el seu arxiu audiovisual es vegi en risc de perdre’s, l’AAC assumirà el compromís d’actuar com a mitjancer i buscar una possible sortida que asseguri la preservació d’aquest arxiu.

Compromisos i acords

 • L’AAC i la XAL es comprometen a enviar als arxius i a les televisions locals l’enquesta elaborada per l’OPATL i a fer-ne el seguiment de la participació.
 • S’acorda valorar la possibilitat de fer una declaració conjunta en relació a la preservació del patrimoni videogràfic
 • S’acorda crear un espai conjunt a Internet, ja sigui mitjançant un canal de Youtube o una altra plataforma, per donar visibilitat als arxius de les televisions locals
 • S’acorda tancar els documents en procés de creació i crear algunes guies pràctiques que serveixin per al treball amb els arxius audiovisuals de les televisions locals
 • S’acorda valorar la possibilitat de desenvolupar una eina per avaluar la qualitat del vídeo digitalitzat
 • S’acorda valorar la possibilitat de crear un vídeo de denúncia que alerti del risc en que es troba aquesta documentació

S’estableix tanmateix la necessitat d’elaborar un calendari i definir els responsables de l’execució d’aquests acords.

 

Publicat dins de Actes de les reunions

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.