EL PATRIMONI AUDIOVISUAL DE CATALUNYA EN PERILL. Centenars de milers d’hores de vídeo i televisió podrien desaparèixer

Comentaris tancats a EL PATRIMONI AUDIOVISUAL DE CATALUNYA EN PERILL. Centenars de milers d’hores de vídeo i televisió podrien desaparèixer

L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) de Catalunya i Andorra ha consensuat entre tots els seus membres una declaració que alerta del perill de desaparició del patrimoni audiovisual local. Aquesta declaració es presentarà el proper dimecres dia 10 de juny a les 12:30, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Les enquestes dutes a terme per l’OPATL indiquen que hi poden haver a Catalunya i Andorra unes 250.000 hores d’enregistraments de vídeo, una part dels quals es troben encara en els seus suports originals en cinta magnètica. La vulnerabilitat d’aquestes cintes a la degradació física i a l’obsolescència tecnològica podria fer que les imatges i sons que contenen esdevinguin en pocs anys il·legibles. Per evitar-ho, caldria que les administracions actuessin aplicant polítiques públiques destinades a la preservació d’aquest patrimoni documental.

Davant d’aquesta realitat, l’OPATL presentarà aquesta declaració que té com a objectiu posar de manifest la necessitat de preservar la documentació audiovisual procedent de les televisions locals, implicar les administracions en aquesta comesa i donar a conèixer la importància d’aquesta documentació com a font de coneixement i com a part del nostre patrimoni cultural.

L’OPATL és una iniciativa de cooperació estable entre arxius i televisions locals de Catalunya i Andorra que va sorgir l’any 2008 per iniciativa del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL). En tots aquests anys, l’OPATL ha pogut constatar que existeix un risc real que part de la documentació audiovisual procedent de les televisions locals desaparegui de forma irreversible, ja que moltes de les cintes de vídeo estan arribant al final de la seva útil. En aquest sentit cal recordar que les cintes més antigues daten de 1980 i que el vídeo digital no s’acabaria imposant fins als inicis del segle XXI.

El camí cap a la salvaguarda del Patrimoni Audiovisual d’Andorra i Catalunya passa necessàriament perquè les seves administracions d’arxius prenguin consciència d’aquest problema i actuïn en conseqüència amb la creació d’un Pla Nacional del Patrimoni Audiovisual destinat a la preservació d’aquest bé cultural imprescindible per entendre la realitat sociocultural dels darrers trenta anys.

Per això l’OPATL té la voluntat de presentar la “Declaració per la protecció i la promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals d’Andorra i Catalunya” en un acte públic en el qual hi intervindran Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona, Susanna Vela, cap de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Govern d’Andorra, Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya i Gabi Barragán, cap de l’àrea de comunicació, relació amb les entitats adherides i documentació de La Xarxa de Comunicació Local.

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.