Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Comentaris tancats a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

MOVIO_exhibitionL’Ajuntament de Girona, mitjançant el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i el Museu del Cinema, i en col·laboració amb els Amics de la UNESCO de Girona, celebren el 27 d’octubre el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb l’organització d’un acte sobre el cinema d’animació a Girona.

Veure activitats

Dimarts 27 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre, va tenir lloc al Museu del Cinema un acte que portava per títol “Cinema d’animació: patrimoni dibuixat i filmat a Girona” i que va constar de dues parts. La primera va consistir en una visita guiada a l’exposició temporal del Museu del Cinema titulada “Garbancito de la Mancha. El primer llargmetratge europeu d’animació en color”. Una part important dels objectes i material original que es va mostrar a l’exposició procedeix del mateix Museu del Cinema. Aquesta visita guiada va anar a càrrec del director del Museu, Jordi Pons.

La segona part va consistir en la projecció de quatre curtmetratges d’animació preservats al CRDI, obra de Joaquim Puigvert: “Exp. núm. 1” (1958), “Exp. núm. 2” (1959), “Exp. núm. 3” (1959) i Metamorfosi (1960), així com alguns fragments de pel·lícules animades d’Antoni Varés. La presentació va anar a càrrec del mateix Joaquim Puigvert i de la filla d’Antoni Varés, Albina Varés.

A més d’aquest acte, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) va presentar l’exposició virtual “Cities across Europe. 1880-1914” realitzada conjuntament amb l’Arxiu Municipal de Gävle (Suècia), el Museu Kiscell de Budapest (Hongria) i els Arxius Municipals d’Schiedam (Holanda), com a resultat de la col·laboració en el projecte europeu Leonardo. Aquesta exposició té com a objectiu comparar quatre ciutats europees (Girona, Gävle, Schiedam i Budapest) en el període comprés entre 1880 i 1914, quan la fotografia comença àmpliament a capturar diferents aspectes de la vida urbana a les ciutats. A través de 220 imatges, l’espectador pot trobar diferències I similituds entre l’Europa del nord i del sud, de l’est i de l’oest, sobre onze eixos temàtics diferents: ciutat, indústria, comerços, mercats, transport, oficis, festivitats, esports, educació, família I religió.

Finalment, el CRDI, com a membre i promotor de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals, va fer difusió de la “Declaració per la salvaguarda i promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals”, un document destinat a alertar les institucions i especialment les administracions públiques de la necessitat de preservar el patrimoni audiovisual procedent de les televisions locals. Aquest document ha estat traduït a l’anglès i a l’espanyol i va ser distribuït entre les principals organitzacions internacionals involucrades en la preservació del patrimoni audiovisual.

DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2015
L’any 2005 la UNESCO va instaurar la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual cada 27 d’octubre, de manera que enguany celebrem el desè aniversari d’aquesta efemèride. Aquesta data s’ha establert com a esdeveniment anual per part de la UNESCO. Cada any, aquesta diada ofereix un punt de trobada internacional pels centres de tot el món que conserven i difonen el patrimoni audiovisual per celebrar i reconèixer el valor d’aquesta documentació per a les futures generacions.

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.