Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (World Day of Audiovisual Heritage)

Arran d’una iniciativa promoguda pel Consell de Coordinació de les Associacions d’Arxius Audiovisuals (CCAAA, la UNESCO va adoptar el 27 d’octubre com a Dia Mundial del Patrimoni audiovisual amb l’objectiu de posar de relleu la importància d’aquest patrimoni, al mateix temps que alertar de la seva fragilitat i vulnerabilitat, i conseqüentment de l’elevat risc que hi ha de perdre’l.

L’elecció de la data no és casual, ja que fou un 27 d’octubre quan la UNESCO va publicar la Recomanació per a la salvaguarda i preservación de les imatges en moviment, l’any 1980, el primer document que posa de relleu la necessitat de preservar els documents audiovisuals com a part del nostre patrimoni.

L’any 2007 es va celebrar per primera vegada el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Des de llavors, moltes institucions s’hi han sumat a aquesta celebración organitzant activitats diverses:

2014

Les actuacions realitzades aquest any s’emmarcaren sota el lema “Archives at Risk: much more to do”, promogut pel Consell de Coordinació de les Associacions d’Arxius Audiovisuals (CCAAA).

conferencia_retrat_minEls altres: una visió del retrat a Girona
CONFERÈNCIA
Conferència a càrrec de David Iglésias Franch, tècnic superior d’arxius del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) entorn de l’evolució històrica del retrat a la ciutat de Girona.

album_japones_minÀlbum de fotografies japonès (ca. 1885-1890)
PRESENTACIÓ
Presentació a càrrec de Jordi Pons, director del Museu del Cinema, d’un àlbum d’origen japonès amb un centenar de fotografies a l’albúmina realitzades a finals del segle XIX. Aquest àlbum es pot veure a Flickr i també en un vídeo penjat a You Tube.

2013

Les actuacions realitzades aquest any s’emmarcaren sota el lema “Saving Our Heritage for the Next Generation”, promogut pel Consell de Coordinació de les Associacions d’Arxius Audiovisuals (CCAAA).

mini_audiovisual2013Sales permanents del Museu de la Fotografia de Girona (MFGi)
RECURS INTERACTIU
Inauguració de les sales permanents d’aquest espai virtual que té per objectiu exposar les imatges més representatives de la història de la fotografia a la nostra ciutat.

mini_audiovisual2013bGirona, un segle de creació fotogràfica
AUDIOVISUAL
Presentació i projecció pública d’aquest audiovisual, que repassa la història de la fotografia gironina.

mini_audiovisual2013cAudiovisuals sobre aparells de la col·lecció del Museu del Cinema
AUDIOVISUALS
Creació de nous audiovisuals sobre el Coreutoscopi de Beale (Gran Bretanya, 1866-1880), la Llanterna de la “Roda de la Vida” (Gran Bretanya, 1871) i la Caixa d’òptica (1750-1780).

2012

mini_audiovisual2012aGirona-Gävle. A la riba de dos mars. Del Mediterrani al Golf de Bòtnia, 1880-1914
EXPOSICIÓ VIRTUAL
Presentació de l’exposició virtual feta en col·laboració amb la ciutat de Gävle, Suècia, amb l’objectiu és mostrar les diferents identitats culturals europees a partir de la confrontació de fotografies de les ciutats en aquest període.

mini_audiovisual2012bMuseu de la Fotografia de Girona (MFGi)
RECURS INTERACTIU
Inauguració d’aquest nou museu virtual –accessible també mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils Apple– amb la primera de les sales previstes, dedicada a l’obra del fotògraf Josep Buil Mayral (Girona, 1920 – Eivissa, 2005).

mini_audiovisual2012dGirona: indrets de la ciutat
AUDIOVISUALS
Conjunt de quatre audiovisuals que mostren l’evolució de quatre llocs emblemàtics de la ciutat: les escales de la Catedral, la Devesa, la Rambla i la plaça de la Independència.

mini_audiovisual2012cEl fons Josep Buil Mayral: estudi de cas
FONS DOCUMENTAL
Difusió d’aquest estudi de cas sobre el tractament i gestió de 2.130 fotografies, en el marc del Photographic Group for Audiovisual Archives (PAAG) del International Council on Archives (ICA).

mini_audiovisual2012eLa llum del cinema
AUDIOVISUALS
Presentació de la sèrie de 28 vídeos breus de caràcter divulgatiu sobre el funcionament d’alguns aparells precinematogràfics conservats al Museu del Cinema.

2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DMPA 2010

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*