La darrera reunió de l’Observatori d’Arxius i Televisions Locals va tenir lloc a Girona

1.004

Reunió OPATL Girona 2009

El passat dilluns dia 11 de maig va tenir lloc a Girona la darrera reunió de l’Observatori d’Arxius i Televisions Locals, la quarta des que l’abril de 2008 es va celebrar la primera, a Andorra.

L’OATL és una iniciativa promoguda conjuntament pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i l’Associació d’Arxivers de Catalunya (AAC) que té com a objectiu contribuir a la preservació del patrimoni audiovisual procedent de les televisions locals. En el transcurs del darrer any, diversos organismes i institucions procedents de l’àmbit dels arxius i de les televisions locals del territori català i andorrà s’han sumat a aquesta iniciativa.En aquest primer any de funcionament de l’OATL s’han dut a terme diverses activitats que han servit per fomentar les bones pràctiques en l’àmbit professional de la gestió dels arxius audiovisuals. També s’ha aprofundit en l’inventari del patrimoni audiovisual català i andorrà procedent de les televisions locals a través d’una sèrie d’enquestes que han posat de relleu l’enorme quantitat d’hores de vídeo emmagatzemades en els arxius (amb els resultats de les enquestes s’han quantificat més de 137.000 hores). Així mateix, l’OATL, a través de les seves comissions de treball, ha elaborat diversos estudis encaminats a establir les bases metodològiques per al treball en els arxius i a clarificar quins són els requeriments en les noves tecnologies de gestió i emmagatzematge del vídeo digital.

Enguany, a més, l’Observatori d’Arxius i Televisions Locals ha rebut per part del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) una subvenció per a desenvolupar una “Guia de bones pràctiques per a la creació d’un Observatori permanent d’Arxius i Televisions Locals” la qual cosa posa en evidència l’interès que ha suscitat aquesta iniciativa i la possibilitat d’exportar-la a altres indrets del món.

L’OATL també ha servit com a marc per a compartir experiències i coneixements en les quatre reunions que han tingut lloc a Andorra (28 d’abril de 2008), Granollers (29 de maig de 2008, durant la celebració del Mercat Audiovisual de Catalunya MAC), Terrassa (18 de novembre de 2008, en el marc de les jornades Infolocal) i aquesta última, a Girona, organitzada pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI).

Quan a les resolucions d’aquesta darrera reunió cal posar de relleu els compromisos que s’han adoptat per a:
– Desenvolupar les bases o requeriments per a la creació d’un software de gestió dels arxius audiovisuals.
– Elaborar la “Guia de bones pràctiques per a la creació d’un Observatori permanent d’Arxius i Televisions Locals”.
– Elaborar un model per al diagnòstic dels fons de documentació audiovisual custodiats en els arxius i televisions locals amb la finalitat de completar l’inventari del patrimoni audiovisual de Catalunya i Andorra.
– Organitzar tallers i visites per a la formació dels professionals dels arxius.

Publicat dins de Notícies

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.