Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual 27 d’octubre de 2010

1

L’any 2005 la UNESCO va declarar el dia 27 d’octubre com el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual amb un doble objectiu: per una banda, fer visible la importància de preservar aquests tipus de documents (cinema, programes de ràdio i televisió, documents de vídeo i sonors, etc.) que contenen i mostren part de la història i  de la memòria col•lectiva del s.XX i XXI; i per l’altra, assegurar la transmissió d’aquests documents a les generacions futures.
Sota el lema Save and savour your audiovisual collections, now!, la UNESCO celebra aquesta diada per quart any consecutiu.

L’Arxiu Nacional d’Andorra, com a servei que vetlla per a la preservació i conservació del patrimoni audiovisual del país, se suma a aquesta celebració amb la producció del vídeo Fent història, El fons audiovisual d’Antena 7 Televisió.
Disponible a:  http://www.youtube.com/watch?v=-3_TEE2dAow
Antena 7 Televisió va ser una de les primeres televisions privades que va emetre al Principat. Inicia la seva activitat a principi dels anys 80 fent emissions puntuals amb motiu de la Fira d’Andorra la Vella. A l’enregistrament es recullen imatges d’aquests moments i el testimoni de dues persones que van participar en el projecte, el senyor Lluís Rodríguez, president de la cadena; i la periodista Sònia Matute.

El fons d’Antena 7 TV, que es custodia a l’arxiu, va ingressar l’any 2003, i està format per prop de 2.700 vídeos en suport súper VHS, U-màtic i Betacam  i mostra la història dels inicis de la televisió a Andorra, ens posa en els antecedents de la programació, dels professionals de la televisió i de l’opinió pública del moment. D’aquest fons s’han de destacar de manera especial els documents sobre els aiguats del 1982, les emissions de la Tele-Fira i de la Tele-Festa Major, la cobertura dels Jocs dels petits estats d’Europa (1991) i la signatura de la Constitució, el 1993.

Amb aquest vídeo, l’Arxiu ha volgut retre homenatge als primers professionals de l’audiovisual del país; i també, coincidint amb dates, a un esdeveniment tant important i antic com és la Fira d’Andorra la Vella, els inicis dels quals es remunta al segle XV quan en Compte de Foix cedeix als andorrans el dret de fer una fira a la tardor i una altra després de Pasqua.

Quant a Margarita Ceña Cosials

Llicenciada en Documentació per la UOC; Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UB; Estudis d'Història d'Art per la UB. Des de 2008 treballo com a Responsable de la Secció d'Audiovisuals de l'Arxiu Nacional d'Andorra. 2006-2008, Cap de biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya. 2001-2005, Cap de biblioteca de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la Universitat Politècnica de Catalunya. 1997-2005, Bibliotecària referencista de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya. 1991-1996, Bibliotecària de l'Escola Universitària Politècnica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Publicat dins de General
Etiquetat com a ,
Comparteix:

Una comentari en l'entrada: Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual 27 d’octubre de 2010