L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) celebra la seva trobada anual a Girona

11

Reunió OPATL Girona 2009

L’objectiu d’aquesta trobada és posar en contacte els professionals dels arxius i de les televisions locals implicats en la gestió i conservació del patrimoni audiovisual d’àmbit local

L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) de Catalunya i Andorra celebra el proper dia 25 de novembre a la ciutat de Girona la seva quarta trobada anual des que es va constituir, l’any 2008. La trobada ha de servir per a informar dels avenços de l’OPATL en l’establiment de les millors pràctiques per al tractament de la documentació audiovisual en els arxius, una feina que es fa de forma col·laborativa amb la contribució de tots els seus membres.

Entre els punts que preveu l’ordre del dia, cal destacar la presentació del nou blog (https://observatori.laxarxa.cat/ ), amb nous continguts i recursos, i els nous estudis elaborats en el si de l’OPATL, com per exemple el document titulat “Formats de vídeo per a la conservació a l’arxiu”. En el capítol d’experiències, els responsables dela Televisió del Clot (Barcelona) donaran a conèixer l’evolució i el desenvolupament del seu arxiu audiovisual. També inclou la presentació del projecte europeu Leonardo, en el qual està implicat el Centre de Recerca i Difusió dela Imatge (CRDI), a més d’un debat entre els professionals assistents.

La celebració d’aquesta trobada és avui més oportuna que mai. La delicada situació de la documentació audiovisual generada en l’àmbit local, com a conseqüència de la fragilitat dels suports i de la seva gran vulnerabilitat a l’obsolescència tecnològica, s’ha vist agreujada darrerament per la crisi econòmica, que ha posat moltes d’aquestes televisions locals en una situació realment precària. El mateix podem dir de la documentació conservada en els arxius públics de referència en el territori, ja que aquests troben sovint dificultats per afrontar l’elevada inversió en la digitalització, en el condicionament dels dipòsits d’emmagatzematge o en la contractació de personal amb una àmplia dedicació. L’OPATL té precisament la funció de posar en comú tots aquests problemes i ajudar a pal·liar-los.

En les diferents trobades de l’OPATL s’han reunit una quarantena de professionals que representen més de vint organismes i institucions relacionades amb la creació i la custòdia del patrimoni audiovisual de Catalunya i Andorra.

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.