CARTA OBERTA A LA GENERALITAT VALENCIANA

Comentaris tancats a CARTA OBERTA A LA GENERALITAT VALENCIANA

Davant del tancament immiment de la Ràdio i la Televisió valencianes (RTVV), des de l’Associació d’Arxiversi Gestors de Documents Valencians volem manifestar:

Que des de 1982, amb la promulgació de l’Estatut d’Autonomia, la Comunitat Valenciana té plenes competències en matèria d’arxius. Unes competències que han estat concretades a través de la lleis valencianes de Patrimoni, de 1997, i la Llei d’Arxius de 2005.

Tot i això, la política arxivística ha tingut moltes mancances (moltes conselleries no disposen de servei d’arxiu, p.e.) fonamentalment per una manca de previsió, de planificació i de visió a mig i llarg terme. Precisament allò que podem aportar els arxivers i que cada vegada més sembla absent de les decisions polítiques.

El tancament de Canal 9 no es pot fer sense considerar les conseqüències que se’n deriven. I una d’elles, ben important i de la qual se’n parla poc, és què passarà amb el patrimoni audiovisual i documental de la ràdio i la televisió valencianes. Qui se’n farà càrrec de la documentació en formats de cinta i dels aparells reproductors corresponents? Qui continuarà digitalitzant els formats obsolets? Qui i com conservarà milers i milers d’hores de gravació? Qui i com podrà fer-ne difusió? També anem a privatitzar la gestió de la documentació pública audiovisual? Aquests són tan sols algunes de les preguntes que caldria fer-se.

No són preguntes menors. La societat i els professionals valencians hem de reaccionar davant de decisions que apunten en la línia de desmuntar el ja feble entramat institucional dels valencians.

En conseqüència, demanem una actuació concreta i responsable de prevenció, planificació i gestió dels mitjans humans i tècnics necessaris per tal de conservar en condicions adients:

  • – L’arxiu audiovisual de Canal 9
  • – L’arxiu sonor de Ràdio 9
  • – Tota la documentació administrativa derivada de la gestió d’aquesta empresa al llarg de la seua existència

Així mateix, estimem que aquestes accions deurien produir-se en el marc d’una política arxivística emmarcada en la Llei d’Arxius de la Generalitat Valenciana promulgada l’any 2005 i sota plena responsabilitat del Servei d’Arxius de la Generalitat Valenciana i del Sistema d’Arxius Valencians.

Igualment, manifestem el nostre desig que en el futur siga possible i real una radiotelevisió valenciana capaç de gestionar i difondre aquest patrimoni documental audiovisual així com fer realitat uns mitjans de comunicació públics, valencians, professionals i plurals.

Gandia, 21 de novembre de 2013.

Jesús E. Alonso i López

President de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.