El CVC xifra en 10 anys els treballs de digitalització i inventari dels arxius de RTVV

Comentaris tancats a El CVC xifra en 10 anys els treballs de digitalització i inventari dels arxius de RTVV

Reclama a la Generalitat un pla estratègic per a garantir el futur dels fons de l’ens públic. Assegura l’existència d’una televisió pública valenciana seria la millor manera de garantir el futur i una bona conservació del patrimoni.

El CVC reclama a la Generalitat que presente un pla estratègic que garantisca el futur dels arxius de RTVV després del seu tancament, així com una proposta concreta per a inventariar i digitalitzar “en un temps breu” tots els fons presents i futurs de l’antic canal públic.

Així figura en l’informe sobre la situació actual dels arxius de RTVV que ha aprovat aquest dilluns l’òrgan consultiu en el ple del mes de gener. El document és fruit de la visita que diversos membres del CVC van realitzar el passat 23 d’octubre al complex de RTVV a Burjassot, on es van reunir amb dos membres de la comissió liquidadora, la cap del departament de documentació i responsable del departament d’informació

El document realitza una radiografia de la situació actual dels fons audiovisuals de la televisió i la ràdio valencianes, atresorats durant anys abans del cessament de les emissions del 29 de desembre de 2013. Així, en el dictamen s’assenyala que ara mateix hi ha 23 persones inventariant i digitalitzant arxius.

A més, detalla que l’arxiu audiovisual consta de 250.000 cintes; hi ha 50.000 hores d’imatges digitalitzades i en queden 101.800 pendents. Alhora, l’arxiu sonor de la televisió consta de 12.000 discs compactes; el de la ràdio inclou 3.500 DAT, 28.000 registres en el servidor i 30.000 compactes.

El CVC constata que els materials de les delegacions de Castelló de la plana i Madrid, com els llibres i discs, estan correctament registrats i catalogats. També els llibres de la ràdio estan ja registrats i catalogats però no el material discogràfic i d’altres suports, que ja ha arribat a les instal·lacions de Burjassot però que es troba sense registrar ni catalogar. Falta inventariar, afig, entre molts altres, els fons procedents de la delegació d’Alacant i de Ràdio 9 en part.

Arxiu sanitari

L’informe es refereix també a l’arxiu sanitari –és a dir, les històries clíniques dels extreballadors–, que es custodia en la instal·lacions de RTVV, i a una part no significativa de l’arxiu administratiu que també està en l’edifici de Burjassot i la resta es conserva en els magatzems d’una empresa especialitzada en conservació de documents.

En aquest sentit, l’informe recull que als membres del CVC se’ls ha informat que el contracte amb l’empresa Recall Information Management finalitzava el desembre del 2014 i que la comissió liquidadora recomanaria no renovar el contracte i traslladar la documentació a les dependències de RTVV. Segons la informació rebuda, afig el CVC, “aquesta documentació ja estava emmagatzemada per empreses externes quan RTVV estava operativa”.

L’organisme comenta igualment que s’han digitalitzat unes 50.000 hores de gravació audiovisual i s’intenten prioritzar les gravacions úniques i les de fets irrepetibles. Calculen que amb els treballadors actuals i afegint els arxius de la ràdio i els de Madrid, Alacant i Castelló, tardaran uns deu anys a digitalitzar i inventariar el material del qual actualment disposen.

Patrimoni de tots

L’informe ha rebut el vistiplau del ple del CVC amb algunes lleugeres modificacions per a eliminar els termes considerats “subjectius” per alguns consellers i reformar una consideració en la qual se sosté que l’existència d’una televisió pública valenciana seria la millor manera de garantir el futur i una bona conservació dels arxius de RTVV, que “no són sols una notícia, sinó patrimoni i història” dels valencians, ha declarat el secretari de la institució, Jesús Huguet.

A més, en les seues conclusions el CVC recomana que els treballs de la comissió liquidadora acaben “com més prompte millor” (tot i que ací s’ha recordat les successives renúncies de diversos liquidadors els últims temps); i qualifica de “prioritari” que la Generalitat assumisca la seua responsabilitat de guarda i custòdia de tots els arxius, tant administratius com audiovisuals. “Cal evitar la fragmentació dels arxius que suposa situar-los en diversos depòsits; per tant, és convenient ubicar en un espai únic tots els arxius, tant els administratius com els audiovisuals”, afig.

El CVC creu també convenient que, “com a mínim se subroguen els 23 treballadors actuals a la Generalitat per a evitar que es detinga el procés de catalogació, registre i digitalització dels diferents arxius”. “Alhora–prossegueix–, caldria accelerar el procés de digitalització a fi d’evitar el deteriorament dels registres” i, finalment, aposten per elaborar un pla d’ús dels arxius per part de particulars i institucions.

També anima l’entitat cultural que l’executiu valencià aprove un pressupost per a l’any 2015 que permeta arribar a tots els objectius citats i que definisca quin serà el procediment de traspàs de l’arxiu de RTVV a la Generalitat.

Extret de: El CVC xifra en 10 anys els treballs de digitalització i inventari dels arxius de RTVV. El Punt Avui. 26/01/2015

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.