L’ARXIU DIGITAL DE TV3 ARRIBA A LES 135.000 HORES DE VÍDEO

1.919

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’arxiu digital de Televisió de Catalunya arriba a les 135.000 hores de vídeo i té un creixement anual d’unes 25.000 hores, aproximadament 15.000 de nova producció i 10.000 procedents de digitalització del fons antic.

L’any 2005, la UNESCO va proclamar el 27 d’octubre com a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, per fer ressaltar la importància dels documents audiovisuals (films, registres de vídeo i àudio, emissions de ràdio i televisió) i fer una crida d’atenció per fomentar-ne la salvaguarda i preservació, com a una part fonamental del patrimoni cultural i de l’expressió de la identitat nacional. L’evolució social i cultural dels segles XX i XXI no es pot entendre sense comptar amb els documents audiovisuals, que s’han convertit en complements imprescindibles dels documents escrits.

Des del començament, TVC ha preservat de manera completa les seva producció i emissió. Avui l’arxiu de TVC és una part important del Patrimoni Audiovisual de Catalunya. La història política, social i cultural del país des de l’any 1983 està reflectida en les produccions de TVC preservades a l’arxiu, que es completen amb materials anteriors a aquesta data localitzats, per a la producció de documentals històrics, en altres arxius i col·leccions particulars i incorporats a l’arxiu

L’any 2004 es va implementar a TVC el procés de producció i arxiu digital, amb el sistema DIGITION. El 2006 es va iniciar el procés de digitalització del fons de l’arxiu en cintes per incorporar-lo a l’arxiu digital.

Actualment ja està digitalitzat un 45% del total de les cintes de vídeo de l’arxiu. A l’hora de fer aquesta digitalització s’han prioritzat els materials en formats de vídeo ja obsolets o problemàtics, però també els materials amb més possibilitat de ser usats. Hi ha col·leccions, com la dels reportatges emesos per Informatius i Esports des de 1984, o la del programa “30 minuts”, que ja estan digitalitzades pràcticament al 100%.

L’arxiu digital conté avui unes 135.000 hores de vídeo i té un creixement anual d’unes 25.000 hores, aproximadament 15.000 de nova producció i 10.000 procedents de digitalització del fons antic.

Els usuaris interns tenen accés directe a tot aquest fons, gestionat i indexat pel Departament de Documentació, que és àmpliament utilitzat. Cada dia es recuperen de l’arxiu més de 500 clips, uns 75 hores diàries, tant per fer-ne reemissions com per reutilitzar-ne fragments o cessions i vendes de programes, doblatges o imatges d’arxiu .

Però una part important de l’arxiu digital és també accessible per ser visionat per Internet. En el portal de TV3, el servei 3alacarta , que es nodreix diàriament de les noves produccions però que també va incorporant part del fons antic digitalitzat, posa a disposició dels usuaris més de 80.000 vídeos. Una selecció de produccions amb valor educatiu és també accessible des del portal EDU3 . I amb la participació de TVC en els projectes europeus VideoActive i EUscreen , una selecció significativa del fons digitalitzat és consultable a través del portal Europeana .

Amb la digitalització de l’arxiu de TVC s’aconsegueix doncs el doble objectiu d’assegurar la preservació permanent de les imatges amb la millor qualitat i facilitar-ne l’accés, tant intern com extern, en diversos formats.

Departament de Documentació de TV3
Sant Joan Despí, 25 d’octubre del 2010

Publicat dins de General

Comparteix:

Els comentaris estan tancats.