El CRDI i el Museu del Cinema celebren el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

1

 

Pòster del Patrimoni Audiovisual

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona i el Museu del Cinema han celebrat, com cada any el 27 d’Octubre, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. I per fer-ho, enguany han presenten un pòster que conté una cronologia del desenvolupament històric dels mitjans audiovisuals: el cinema, la fotografia, la televisió, el vídeo i els enregistraments sonors. Paral·lelament, s’ha presentat una pàgina web que conté aquesta informació ampliada, amb 280 referències cronològiques, i il·lustrada amb 140 imatges i 30 documents audiovisuals.

Tant del pòster com de la pàgina web se n’han fet versions en quatre idiomes: català, anglès, castellà i francès. El CRDI i el Museu del Cinema han comptat, per a la realització d’aquests recursos, amb el suport del Consell Internacional d’Arxius (ICA) a través dela seva Comissióde Programes (PCOM).

Tant el pòster com la pàgina web posen de relleu la importància del patrimoni audiovisual que es conserva a la ciutat de Girona, ja que la majoria de les imatges, i dels objectes que representen, procedeixen dels fons documentals del CRDI i de la col·lecció del Museu del Cinema. D’aquesta manera s’ha pogut il·lustrar la història del cinema, des dels seus antecedents (segles XVI, XVII i XVIII) fins als nostres dies. Els inicis de la fotografia cal situar-los en el primer terç del segle XIX mentre que els primers enregistraments sonors i els antecedents de la televisió daten de finals del mateix segle. A finals del segle XX la creació audiovisual experimenta un canvi profund amb l’entrada de la tecnologia digital.

La informació  continguda en aquestes cronologies ha estat recopilada al llarg dels darrers anys i ha estat difosa, des de l’any 2007, en una sèrie de desplegables editats per a commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Ara, aquests nous recursos permeten comparar aquesta informació i situar l’evolució tecnològica de cada mitjà en el seu context. Per posar un exemple, el mateix any que Eadweard Muybridge realitza les seves primeres cronofotografies (1878), William Crookes descobreix les propietats dels raigs catòdics i Thomas Alva Edison inventa el fonògraf.

Pàgina web:

Pòster (versió en PDF):

Publicat dins de General

Comparteix:

Una comentari en l'entrada: El CRDI i el Museu del Cinema celebren el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

  1. Retroenllaç: El CRDI i el Museu del Cinema celebren el Dia Mundial del ... | Llum | Scoop.it